19 tips till dig som tänker låna pengar

Innan du lånar

Det viktigaste innan du lånar är att du går igenom din ekonomi ordentligt, så du är säker på att du kan betala tillbaka lånet i tid för att undvika problem i framtiden. Kan du inte betala tillbaka lånet enligt avtalet kan du få skulder som så småningom kan hamna hos Kronofogden och ge dig betalningsanmärkningar, sådana kan ställa till det när du behöver teckna abonnemang, vill skaffa bostad; antingen hyra eller köpa med bolån. Du får också problem att ta andra större lån såsom billån eller privatlån. Här har vi gjort en lista med saker som är bra att tänka på innan du tar ett lån, så du undviker alla fällor och problem.

Låna Pengar Online

 

Att tänka på innan du lånar

 1. Förläng inte avgiftsfria lån. Det bästa är att betala tillbaka även gratislån inom den uppsatta tiden, om du förlänger lånet får du betala för hela låneperioden. Det är verkligen bra att det finns gratislån, men långivarna vill helst att du ska förlänga det för det är då de tjänar pengar.
 2. Förläng inte heller snabblån. Dessa har höga räntor och summan du ska återbetala ökar snabbt vid förlängning. Var säker på att du kan betala tillbaka lånet i tid innan du tar ett snabblån och förläng endast i nödfall som vid plötsliga utgifter.
 3. Ta inte fler lån än du behöver. Ta inte flera lån samtidigt, det kan verka enkelt, men du kan hamna i många problem och få det tufft ekonomiskt. Tänk på att lånade pengar alltid ska betalas tillbaka.
 4. Välj kort återbetalning. Ett lån blir billigare i kostnad ju snabbare det återbetalas.
 5. Välj heller inte en alltför kort återbetalningstid. Du måste vara säker på att du klarar av avbetalningen varje månad, även vid oväntade kostnader. En del långivare erbjuder inte förlängning, vilket kan göra att din skuld till slut hamnar hos Kronofogden. Var inte för optimistisk med återbetalningstiden, välj hellre lite längre tid eller välj en långivare som accepterar förlängning.
 6. Ha en stabil ekonomi under tiden du lånar. Oavsett om du tar ett stort eller litet lån, bör du se till att din ekonomi är stabil under hela perioden du lånar för. Många snabblångivare har låga krav på inkomst, men du bör ändå se till att du har en ekonomi som klarar avbetalningsplanen. Om du lånar under 6 månader, bör du veta att din ekonomi är stabil under den tiden.
 7. Låna inte vid ostadig ekonomi. Om din ekonomi varierar mycket från en månad till en annan bör du troligen inte låna. Det kan räcka med en eller två svåra månader för att du ska få ordentliga problem med ditt lån och riskera att hamna hos Kronofogden.
 8.  Jämför lånen. Jämför alltid lån ordentligt, se över alla avgifter och de räntor som erbjuds, försök välja det som är billigast för dig och som passar dina förutsättningar.
 9. Sök bara lån som passar dina förutsättningar. Behöver du pengarna direkt, välj en långivare med omedelbar utbetalning. Har du låg årsinkomst, sök då inte lån hos de som kräver högre inkomst. Ansök bara om lån som passar dina förutsättningar och dina önskemål.
 10. Låna utan UC. Det finns långivare som inte använder UC, då blir ansökningen diskret och kreditupplysningen registreras inte hos UC. Många snabblån erbjuder detta alternativ.
 11. Ta gratislån. Om du bara vill låna lite och kan betala tillbaka det snabbt, finns det avgifts- och räntefria snabblån. Använd dessa för att komma undan så billigt som möjligt.
 12. Ta inte lån för att betala lån. Börjar du ta lån för att betala andra lån är du på väg rakt in i skuldfällan, det blir snabbt en ond cirkel som är svår att komma ur, ju fler lån du har ju mindre blir dina chanser att få lån. Till slut sitter du i klistret hos Kronofogden. Däremot kan det vara smart att ta ett större privatlån för att lösa flera smålån och krediter, alltså att samla sina lån till ett enda. Det tjänar du på.
 13. Ta inte konsumtionslån. Impulshandla inte, tänk igenom dina inköp ordentligt. Det är lätt att ta ett snabblån eller handla på kredit, men tänk igenom ditt beslut. Om du handlar med lånade pengar eller på kredit kan varan i slutänden bli en mycket dyr affär när alla räntor och avgifter tillkommit. Får du dessutom svårt med återbetalningen kan summan verkligen skjuta i höjden. Var klok i ditt konsumerande.
 14. Låna inte onykter. Att ta lån är ett beslut som bör tas när man är nykter, låna inte pengar för att få en utekväll eller för att gå på fest.
 15. Låna inte till dina levnadskostnader. Ta inga snabblån för att ”lyxa till det” en månad, det kan straffa sig med att du sedan måste leva väldigt snålt när det är dags för återbetalningen. En månads lyx är inte värt flera månader med kämpig ekonomi.
 16. Låna inte till spel. Om du spelar på casinon, poker, bingo eller något annat ska du aldrig låna till detta! Om du ens tänker tanken, kan det vara ett tecken på att du håller på att hamna i ett spelmissbruk som även kommer leda till mycket dålig ekonomi. Sök hjälp eller stoppa dig själv innan det går för långt.
 17. Gör en budget. Skriv ner dina utgifter för varje månad, se till att få med allt, även kvartalsfakturor, summera dessa och dra ifrån din inkomst. Beräkna sedan dina levnadskostnader och väg dessa mot summan du har kvar från din inkomst. Tänk igenom ditt resultat, behöver du göra några förändringar? Har du råd att låna?
 18. Minska dina utgifter. Gör prioriteringar och tänk igenom alla dina utgifter och inköp. Se var du kan spara pengar, använd jämförelsesidor för inköp för att hitta de billigaste alternativen. Gör storkok och fyll frysen med matlådor till jobbet istället för att äta ute. Försök samåka eller åka kommunalt till jobbet, eller cykla! Undvik onödiga resor med bilen, storhandla. Avsluta onödiga utgifter som tidningsprenumerationer och fast telefoni.
 19. Låna smart. Ta bara lån till saker du verkligen behöver. Låna inte till tillfälliga nöjen som fester, resor eller shopping. Däremot kan det vara bra att låna till renovering, bil eller boende. Ett snabblån kan vara behövligt om bilen går sönder eller kylskåpet slutar fungera. Helst bör man ju ha en buffert för detta, men om den inte räcker eller man använt den till andra kriser nyligen så kan ett snabblån vara bra. Så länge du vet att du med säkerhet kan betala tillbaks lånen i tid.