Bästa sätten att få låg ränta

Väldigt många betala höga räntor på sina krediter och lån, det går att undvika. Här ger vi tips på hur du får en så låg ränta som möjligt på olika typer av lån och även lite allmänna tips på hur man får lägre ränta.

Ränta

Snabblån

Innan du tar ett snabblån är det viktigt att du jämför långivarnas räntor, det kan skilja mycket. Det finns många sidor med bra jämförelser mellan de olika långivarna. Dessutom kan du alltid lösa ditt lån i förtid och på så vis spara pengar på räntan. Tar man ett snabblån med en längre avbetalningstid och låg ränta och löser det tidigare, blir det inte alls dyrt.

Privatlån

Det finns jämförelsesidor även för privatlån, men dessa kan vara vilseledande eftersom räntan sätts individuellt. Det du kan göra är att titta på de olika långivarnas snitträntor för att få en bättre uppfattning om var du kan hamna i räntekostnad. För att hitta det billigaste privatlånet kan du göra så här:

 

 1. Använd en låneförmedlare. Du slipper då kolla upp och jämföra alla långivare själv, det tas bara en kreditupplysning som sedan alla långivare får ta ställning till och de ger dig sedan sina erbjudanden och du väljer sen det erbjudande som passar dig bäst.
 2. Jämför bankerna själv, detta kräver lite jobb, det är omöjligt att ta kontakt med alla långivare så du måste välja ut några. Hör dig för om vad de kan erbjuda dig, jämför med de andra och välj det som känns bäst. Det sämsta med detta alternativ är att varje bank du kontaktar kommer ta en kreditupplysning på dig.

Bolån

Även med bolån kan du använda en låneförmedlare eller själv kontakta långivarna, men det går också att försöka pruta på bolåneräntan. Långivarna slåss om bolånekunderna eftersom det gäller så pass stora lån som företagen tjänar mycket på, därför kan det gå att pruta.

Så här prutar du:

 1. Kontakta de långivare, ca.3-5st räcker, som har låga bolåneräntor.
 2. Jämför långivarnas erbjudanden och kontakta de som gav den näst bästa räntan. Om du talar om för dem att en annan bank gett dig ett bättre erbjudande kanske de ger dig en ännu bättre ränta. På så sätt spelar du ut bankerna mot varandra.
 3. Om du vet att någon med ungefär samma betalningsförmåga som du har fått ett bolån med bättre ränta än dig, kan det vara läge att pruta genom att meddela banken om detta.
 4. Ju mindre du lånar, desto mindre risk för banken och ju bättre ränta bör du få. Så om du kan försök att låna mindre än de vanliga 85 % för att få bättre ränta.

Generella tips för bättre ränta

 1. En medsökande med god kreditvärdighet bör ge dig lägre låneränta eftersom det minskar riskerna för banken.
 2. Bankerna ger ofta sina egna kunder bättre räntor, så om du blir helhetskund hos banken kan det löna sig för dig.
 3. Med en sambo räknar banken på att du har lägre levnadskostnader för att du delar alla utgifter med en annan person. Detta bättrar på dina lånevillkor då banken anser att din betalningsförmåga är bättre när du är sammanboende med någon mer med inkomst.
 4. Med hemmaboende vuxna och arbetande barn, kan du minska din ränta genom att meddela banken om deras självförsörjning och att de bidrar till husets kostnader.
 5. Med vuxna barn som inte är hemmaboende ska du se till att de inte är skrivna på din adress. Är de det kan banken tro att du försörjer dem, vilket minskar din betalningsförmåga.
 6. Kontrollera att det står korrekt inkomst i din kreditupplysning så den inte är för låg. I så fall kan du använda ett arbetsgivarintyg eller liknande för att styrka din inkomst.
 7. Samla dina lån. Det förbättrar din ekonomi och betalningsförmåga att samla dina smålån och krediter till ett större lån med bättre ränta.