Hur man väljer kortlån och löptid

Det är ju fantastiskt bra med kortlån som har så pass snabb utbetalning och inte alls kostar mycket när man betalar tillbaka dem inom någon månad. Lånar du till exempel 5000kr och återbetalar det efter en månad betalar du oftast bara kring 500kr (10 %) för det. Betalar du det istället på 3 månader blir kostnaden kanske kring 1000kr, vilket motsvarar 20 % på beloppet du lånat och den effektiva räntan hamnar då strax över 200 %, så även om det låter mycket, är det på bara några månaders tid inga ofantliga summor det gäller.

Lån med o9lika löptid

Välj kort löptid för vanliga snabblån

Snabblån som varar längre än 3 månader blir ofta väldigt dyra i kostnad. Det vanligaste är att man tar snabblån med en löptid på en till tre månader, men ibland kan man även välja 6, 12 eller ända upp till 24 månader och då finns risken att kostnaden för lånet blir alldeles för hög och att man då får problem med återbetalningen. Här visar vi dig ett exempel på hur kostnaderna kan se ut för ett vanligt snabblån, i exemplet gäller det ett lån på 6000kr, med olika löptider:

 • 1 månad: Gratis hos en del långivare, andra tar 10 %.
 • 2 månader: Kostnad på 600 kr (10 % av lånet)
 • 3 månader: Kostnad på 1 230kr (ca.20 % av lånet)
 • 6 månader: Kostnad 1 878 kr (ca.31 % av lånet)
 • 12 månader: Kostnad 3 792 kr (ca.62 % av lånet)
 • 24 månader: Kostnad 7 608 kr. (ca.126 % av lånet) Observera att du nu betalar mer i lånekostnader än vad du tog i lån från början!

De korta lånen kan alltså vara väldigt prisvärda, framförallt de som erbjuder en månads gratislån, men i listan ovan syns tydligt varför man aldrig någonsin bör lägga upp dessa snabblån på längre löptider än 3 månader, för då skenar kostnaden iväg.

Om du behöver en längre löptid

Självklart finns det också andra alternativ än de korta snabblånen, alla har inte inkomst nog för att kunna betala tillbaka tusentals kronor på bara några få månader. Då ska du istället titta på stora och små privatlån, även där finns långivare som inte använder UC och dessutom finns några få som beviljar lån trots betalningsanmärkningar eller skulder.  Vill man ta ett snabblån trots betalningsanmärkningar och dessutom vill undvika att en kreditupplysning tas via UC finns några alternativ och ibland kan även dessa långivare vara riktigt billiga. Det kan till exempel se ut så här:

 • Lånar du 6000kr med en löptid på 6 månader, kostar det dig totalt 660kr vid en individuellt satt ränta på 13 % (räntan är förstås individuell och beror på långivarens bedömning av din kreditvärdighet, så den kan vara både högre eller lägre). Men detta är ändå väldigt billigt om man jämför med snabblånen vi redovisat tidigare, där 6 månaders löptid hade en kostnad på 1 878kr.
 • För ett lån på 20 000kr med en individuellt satt ränta på 26 % och en löptid på 24 månader kan det kosta 6 592kr totalt (motsvarande 274kr i kostnad varje månad). I vårt tidigare exempel om snabblån hade detta kostat 25 408kr, vilket alltså är mycket mer än vad lånet var på från allra första början. Här hade du alltså sparat 18 816kr på att teckna ett sådant här privatlån istället för ett snabblån!

Låna så billigt som möjligt

Även om du tänkt betala tillbaks ett lån på en till tre månader, kan du ändå teckna ett litet privatlån med en löptid på 1 år och sen kan du lösa lånet tidigare för att verkligen låna billigt. Här är ett exempel på hur det fungerar:

 1. Om du till exempel tecknar ett lån på 5000 kr hos en långivare, får en effektiv ränta på 12 % och väljer en löptid på 1 år.
 2. Kostnaden för lånet blir då ca.50kr i månaden.
 3. Sen löser du hela lånet efter två månader.
 4. Den totala kostnaden för lånet blir då 150kr!

Här ser du ju väldigt tydligt hur otroligt billigt det kan bli med ett litet privatlån eller kortlån, som man löser tidigare, istället för att ta ett snabblån enbart för dess korta löptid. Privatlån har förstås högre krav på sina kunder, så det är svårare att få lånet godkänt, men det är verkligen värt att försöka med en ansökan.