Internetlån

Storbankernas tid är förbi, mindre långivare och kreditbolag ger kraftig konkurrens, vilket är bra för oss kunder.
De flesta behöver någon gång ta lån och tar man ett internetlån, alltså lån på internet är möjligheterna oändliga. Det finns även många alternativ för lån utan säkerhet, vilket tidigare har varit svårt. Men nu krigar bolagen hårt om kunderna, till vår fördel. Det bästa med internetlån är att det är så lätt att ansöka, allt du behöver är en dator eller annan enhet du kan surfa på och en internetuppkoppling. Leta upp en långivare, gå in på deras sida och ansök direkt genom att fylla i dina personuppgifter och hur mycket du vill låna. På internet kan du dessutom ansöka om lån alla timmar om dygnet, alla dagar i veckan. Oftast får du svar direkt på om din ansökan blivit godkänd. Du får samtidigt veta hur stort lån de godkänt och till vilken ränta. Härnäst får du välja om du vill ha lånet eller om du nekar deras erbjudande.

Jämför ränta och avgifter

Ha inte för bråttom, tänk på att räntor och avgifter kan skilja mycket mellan olika långivare. Gör ordentliga jämförelser oför att ta kloka beslut. Långivare är inte alltid helt tydliga med alla avgifter, läs därför igenom alla avtal och villkor. Du kan inte vara för noggrann, tänk på att det är din ekonomi det handlar om. Villkoren hos de olika långivarna kan skilja sig åt, grundläggande är i alla fall att du ska ha en fast adress och varit bosatt och skriven i Sverige sedan ett par år. Åldersgränsen kan skilja lite, men du måste vara myndig. Har man fast inkomst, inga skulder eller betalningsanmärkningar, är det inga problem att få ett internetlån. Gör en ansökan, banken gör en kreditupplysning och efter det kan du få lånet.

Ansöka om internetlån

Vid ansökan om ett internetlån, fyller du enkelt i formuläret på hemsidan och trycker på en knappt för att skicka. De flesta lån man kan söka på internet har väldigt kort handläggning. Ibland går det automatiskt, då kan du få svaret direkt. För att kunna få ett snabbt svar behöver du ha ett Bank-ID installerat på din dator, det laddar du enkelt ner från din bank. Vill du dessutom få lånet utbetalt snabbt, är det bästa att välja en långivare som använder samma bank som du eller att de har avtal med andra banker så de kan betala ut samma dag.

Små summor

Smålån, även kallat smslån, snabblån, mobillån osv. blir allt vanligare. Det beror mycket på att det är lätt att få en ansökan beviljad och det med snabb utbetalning. Smålån brukar vara korttidslån och på summor mellan 1000-10 000kr.
Kanske kom en oväntad räkning innan lönen blivit utbetald, eller någon annan plötslig och oväntad utgift. Det finns tillfällen när ett smålån verkligen kan göra skillnad. Det viktigaste är att man sköter sin återbetalning, smålån har extremt höga räntor och betalar man inte som avtalat kan det bli väldigt dyrt och man hamnar hos inkasso eller i värsta fall Kronofogden, där man får en eller flera betalningsanmärkningar. Man kan låna trots betalningsanmärkning
Trots betalningsanmärkning finns det en chans att få låna hos en del långivare. Men man får räkna med sämre villkor och högre ränta. Dessa lån bör man självklart undvika, men ibland har man kanske ingen annan möjlighet.
Allteftersom snabblånen ökat i popularitet, har tråkigt nog även de ordentligt skuldsatta gjort det också. Ofta har dessa personer skulder och betalningsanmärkningar sedan tidigare och en del har haft skuldsanering hos Kronofogden.
Regeringen vill dock att det ska bli svårare för denna typ av långivare att godkänna ansökningar från skuldsatta personen och har därför lagt fram en motion om detta.