Jämför lån – vad ska man tänka på?

Alla kredit- och långivare är skyldiga att uppge sina räntor både vid ansökningar och på deras låneavtal, detta är reglerat genom konsumentkreditlagen. Det är för att det ska vara enkelt för låntagare att jämföra lånekostnader hos olika långivare. Det finns många sidor för att jämföra lån, exempelvis Lendo, och det är bäst att använda dessa så man tecknar det lån som ger de bästa villkoren.

Jämföra lån

 

Räntan baseras på år inte per månad

Den effektiva räntan är alla avgifter för lånet, den årliga räntan och även antalet avbetalningar. Den är perfekt vid jämförelser av bolån, privatlån och övriga lån med en avtalstid på över ett år, men för snabblån blir det lite konstigt, eftersom de oftast har en löptid på bara någon månad.

Kostnad för snabblån

Att ett snabblån har en effektiv ränta på 200-300 % låter förstås helt galet! Men så mycket blir räntan om avbetalningen varade ett eller flera år, vilket den ju inte gör. För ett lån på 3000kr betalar du kanske 300-600kr, inte så billigt förstås, men inte heller så dyrt som det kan verka när man tittat på räntan. Det här visar i alla fall att du i verkligheten betalar 10-20% i ränta, inte de hundratal som den effektiva räntan visat.

Inga höga räntor vid längre lån

För lån med en avbetalningstid på över ett år bör den effektiva räntan inte överstiga 30 %, ju längre avbetalningstid, ju längre bör räntan vara. Ta aldrig några snabblån med ränta i hundratal för perioder längre än någon månad.

Lätt att jämföra snabblån

När du ansöker om ett snabblån får du alltid se exakt vad lånet kommer att kosta dig redan innan du ansöker. Detta gäller inte för andra lån. Att jämföra lån är viktigt och det här underlättar verkligen när man vill ta ett litet kortvarigt lån.

Svårt att jämföra privatlån

Vid privatlån sätts räntan individuellt och därför går det egentligen inte att jämföra dessa lån. Vill man jämföra, får man kontakta bankerna en efter en eller använda en låneförmedlare. Din ränta beror på din kreditupplysning, din ekonomihistorik, inkomster och utgifter och om tillämpligt; värdet på din säkerhet vid ett bolån eller fordonslån.
Sidor med jämförelser för privatlån jämför oftast den lägsta räntan de olika långivarna erbjuder. Men det är endast ett litet fåtal som kan få denna låga ränta, därför är det svårt att jämföra på det sättet. Det bästa du kan göra är att ta redan på de olika långivarnas snitträntor, de ger en lite bättre uppfattning av vad du kan förvänta dig, annars är låneförmedlare att föredra.