Kontantinsats eller handpenning

Det är vanligt att man blandar ihop handpenning och kontantinsats, därför ska vi här reda ut skillnaderna mellan dem.

money-29047_1280

Handpenning

Handpenning är ett förskott som är en säkerhet för säljaren ifall köparen vill dra sig ur affären. Om köparen lämnat handpenning och drar sig ur, får denne inte tillbaka sitt förskott.
När man köper en bostad är det vanligt att säljaren kräver 10 % i handpenning, så om du köper en villa för 1 500 000 blir handpenningen 150 000kr och täcker alltså inte hela kontantinsatsen.

Kontantinsats

Ett lån med säkerhet täcker nästan aldrig hela köpsumman för att långivaren vill säkra sig mot eventuella värdeminskningar av säkerheten. Därför måste du själv stå för en kontantinsats. Det vanligaste är att du vid ett bostadsköp betalar 15 % och vid en fordonsaffär 20 %. Om du då köper en bostad för 1500 000kr såsom i exemplet ovan och lämnar en handpenning på 10 % alltså 150 000kr. När du sen lånar får du bara låna som högst 85 % av köpeskillingen på 1 500 000kr, vilket motsvarar 1 275 000kr. Alltså måste du själv stå för ytterligare 5 % = 75 000kr. Kan du inte det, kan du kanske ordna ett lån på hela eller en del av kontantinsatsen. Det bästa är dock förstås att låna så lite som möjligt.

Handpenning

Oftast har de långivare som erbjuder bolån också handpenningslån. Har du däremot en bostad du ska sälja är handpenningslån bara en tillfällig lösning. Så här fungerar ett handpenningslån:

  • Du använder samma bank för ditt nya bolån som för ditt handpenningslån.
  • Du behöver ingen säkerhet för handpenningslånet.
  • Oftast får du max 10 % av köpeskillingen, men det brukar vara tillräckligt.
  • Handpenningslån får du bara om du har en annan bostad du ska sälja, har du redan sålt får du förstås inget lån, eftersom du då borde ha pengar från försäljningen att använda till handpenningen.
  • Återbetalning av handpenningslånet ska ske när du sålt din bostad eller när du flyttar in i den nya bostaden, senast 6 månader efter att lånet togs.
  • Handpenningslånet betalas ut direkt till säljarens mäklare som överlämnar dessa vid undertecknandet av köpeavtalet, du ser alltså aldrig dessa pengar.
  • Ett handpenningslån har en rörlig ränta.

De flesta stora banker erbjuder dessa lån till sina kunder, har du ingen bostad att sälja men behöver ett handpenningslån måste du i så fall ta ett vanligt privatlån istället.