Lån för studenter

De flesta studenter lever på någon typ av studiemedel som oftast inte räcker som inkomst för att få lån. Därför kan det vara svårt för studenter som behöver låna pengar då långivarna ger avslag när man inte har någon inkomst av tjänst. Som student kan det finnas många saker man behöver såsom mobil, dator, surfplatta, studiematerial etc. En del företag erbjuder delbetalning på sådana ting för studenter, men ibland vore det bättre med ett lån. Här tar vi upp olika lånemöjligheter för studenter.

 

Lån för studenter

Snabblån

Lever man på studiemedel eller bidrag är en möjlighet till lån att söka snabblån, långivarna brukar sällan tala om ifall de accepterar studiemedel som inkomstkälla eftersom det är en väldigt begränsad inkomst. Men många av dessa långivare för snabblån godkänner ansökningar från de som lever på studiemedel eller studiebidrag. Däremot kan det vara svårt att veta vilka långivare som lånar ut pengar till studenter och vilka som inte gör det. Även om man har en extra inkomst vid sidan av eller enbart lever på studiemedel eller studiebidrag är det bästa att ´försöka ansöka om snabblån hos de långivare som inte kräver någon specifik inkomst, det är oftast dessa som godkänner ansökningar från studenter. Det är dessutom inte många långivare för snabblån som har specifika inkomstkrav så det är inte alls omöjligt att få ett snabblån som student.

Onlinekredit

Det finns också ett antal olika krediter man kan ta online, visserligen riktar sig inte dessa krediter mot just studenter, men oftast har dessa låga inkomstkrav. Dessa krediter är vanligen lättare att få än ett vanligt kreditkort och därför kan det vara värt att undersöka sina möjligheter till en onlinekredit om man är student.

Det här är vad som brukar gälla för onlinekrediter:

 • Kreditutrymmet varierar beroende på kreditgivaren, din kreditvärdighet och betalningsförmåga men maxkrediten brukar hamna på 15 000kr, 20 000kr eller 50 000kr.
 • Krediten får du tillgång till direkt, samma dag du fått den godkänd.
 • Räntan är högre än för kreditkort men betydligt lägre än räntan för snabblån.
 • Kreditgivarna gör vanligtvis en individuell bedömning av kundens betalningsförmåga och de har inga specifika inkomstkrav. Detta gör att det inte alls är omöjligt för en student som lever på studiemedel att få en kredit godkänd. Det är gratis att ansöka, så det är bara att testa.
 • Vissa kreditgivare godkänner krediter även till de med betalningsanmärkningar.

Banklån

Det är väldigt få banker som erbjuder lån till studenter som lever på enbart studiemedel eller studiebidrag, men det finns ett fåtal undantag. Man får titta på de banker som inte har några specifika inkomstkrav, vissa benämner lånen som studentlån, andra specificerar med att inkomst från studiemedel eller studiebidrag är tillräckligt. Så här kan ett studentlån se ut.

 • Lånen brukar ligga på max 10000 – 25000kr.
 • Studentlånen brukar ha en löptid på 2 – 5 år.
 • Oftast får man själv välja hur man vill återbetala lånet; genom en rak amortering eller med annuitet. Väljer man en rak amortering minskar månadskostnaden för varje månad, använder man däremot annuitet betalar man alltid samma belopp, varje månad, genom hela löptiden på lånet.
 • Den effektiva räntan är riktigt bra och brukar ligga lågt, mellan 5-10 %.
 • Ålderskravet för studentlån är vanligtvis 18 år.
 • Vissa långivare för dessa studentlån kräver att du blir studentkund hos dem, det betyder att du får öppna ett konto hos banken och ofta får du då också ett bankkort, ett sparkonto och även tillgång till internetbanken. Vanligtvis är allt detta gratis för studenter.
 • Precis som för de flesta banklån kan du inte ta dessa studentlån om du har betalningsanmärkningar.
 • De flesta långivare med studentlån brukar bortse från de vanliga inkomstkraven, men du måste ändå bli godkänd vid en kreditprövning för att få ett studentlån.

Kreditkort

De flesta studenter har ett särskilt studentkort där man får mängder med studentrabatter och många erbjudanden och ofta går det även att använda kortet till att delbetala inköp av olika studiematerial, datorer och liknande. Det här är väldigt bra men du kan alltså inte låna pengar med dessa kort, om inte du skaffar studentkortet som har en kredit. Det funkar oftast så här:

 • Kreditutrymmet du kan ansöka om brukar ligga på 5000 – 15 000kr.
 • För att få studentkortet med kredit måste du vanligtvis även redan ha det vanliga studentkortet och du måste förstås också vara inskriven på en högskola eller ett universitet.
 • Bor du hos dina föräldrar brukar det finnas ett inkomstkrav på ca.60 000kr/år utöver ditt studiebidrag eller studiemedel, har du däremot eget boende brukar kravet på inkomst ligga kring ca.125 000kr/år.
 • Ålderkravet är vanligtvis 20 år.
 • Du får inte ha några betalningsanmärkningar.

Detta betyder alltså att du måste ha ett arbete vid sidan av dina studier för att kunna få ett studentkort med kredit. Detta gör att dessa kreditkort inte är särskilt speciella egentligen eftersom det finns väldigt många andra utgivare för kreditkort med liknande krav för inkomst som för dessa kreditkort för studenter, framförallt för de som har ett eget boende.