Lån utan säkerhet

Det finns många alternativ för dig som vill ha ett lån utan säkerhet, vad du väljer beror på vad du ska använda pengarna till. Oftast är det bara fordons- och bolån som kräver en säkerhet, lån utan säkerhet betyder att du inte behöver använda det du köper för pengarna som en säkerhet för lånet. När du tar ett lån utan säkerhet går långivaren helt och hållet på din kreditvärdighet och betalningsförmåga. Alla långivare bedömer olika, vissa accepterar betalningsanmärkningar, andra inte. Här tar vi upp de olika alternativen som finns om du vill låna pengar utan säkerhet, dessa lån erbjuds enbart till privatpersoner, inte företag.

 

Låna utan säkerhet

Blancolån – större lån

Ett blancolån är det bästa valet för dig som behöver låna en lite större summa utan säkerhet, till låg ränta och med en längre tid för återbetalning. Blancolån är vanligen belopp mellan 10 000-350 000kr och med löptid på 1-12 år, men självklart finns även här undantag. Rent allmänt är det här vad som gäller för Blancolån:

  1. Blancolån gäller enbart för privatpersoner, inga företag, organisationer eller andra juridiska personer. Men om du har en enskild firma kan du ta ett privatlån för att nyttja i din verksamhet, då en enskild firma inte är någon juridisk person.
  2. Banken använder inte det du köper för lånet som säkerhet.
  3. Lånet är tänkt till konsumtion, men långivarna kräver sällan att man uppger vad ett blancolån ska gå till så egentligen kan du använda pengarna till vad du vill.

 

Snabblån – snabba mindre lån

Snabblån, även kallat; smslån, mikrolån, smålån… Snabblån är liksom blancolån endast för privatpersoner, kräver ingen säkerhet och är tänkt som ett konsumtionslån. Skillnaden är att det är mindre summor, snabbare utbetalning och ska återbetalas på en väldigt kort tid, oftast bara någon månad. Snabblån är det bästa alternativet om du vill låna en liten summa snabbt, men det betyder också att du måste kunna återbetala snabbt också. De flesta snabblån är på 1000-10 000kr, har hög ränta och kort löptid, vanligen 1-3 månader, även här finns förstås undantag.

 

Kontokredit – låna då och då

Om du vill ha en extra liten buffert att kunna låna från då det behövs är en kontokredit det bästa alternativet. En kontokredit är ett konto som innehåller den summa du blivit godkänd för, till exempel 10 000kr. Om du vill kan du låta pengarna bara ligga där som en reservkassa, eller så kan du använda en del eller hela beloppet, när och hur du vill. Du betalar ränta på den summa du använt och du kan sätta tillbaka pengar när du vill. De allra flesta banker erbjuder kontokrediter till sina kunder, sen finns det också kreditbolag som erbjuder detta.

 

Kreditkort – Reservkassa med förmåner

Kreditkort har liksom kontokrediten ett kreditutrymme som du blivit godkänd för, det vanligaste är från 10 000kr och uppåt. Du använder ditt kreditutrymme när och hur du vill och får sedan en faktura med ett minsta belopp att betala. Utöver det minsta amorteringsbeloppet kan du betala in hur mycket du vill för att betala tillbaka i din egen takt. Ett kreditkort fungerar som en kontokredit, men har dessutom många förmåner och är därför oftast ett bättre alternativ. Du kan betala med kreditkortet precis som med ett vanligt kontokort men här får du även ett gäng förmåner, till exempel kan du få:

  1. Reseförsäkring om du betalar resan med kortet. Vanligen ger den ersättning för försenad resa eller förlorat bagage och den gäller dessutom för hela ditt sällskap om du betalat för alla med ditt kreditkort. En del kort ger också ersättning vid en olycka eller om du skulle bli invalid under resan och kan även ibland ge ersättning om du har inbrott hemma när du är bortrest.
  2. Avbeställningsskydd. Om du betalat en resa med ditt kreditkort och blir skadad eller sjuk så du inte kan åka gör avbeställningsskyddet att du kan avboka resan utan kostnad. Även här gäller det också för ditt sällskap om du betalat för dem med ditt kort.
  3. Vanligen samlar du poäng varje gång du betalar med ditt kort, dessa ger sedan bonusar som kan användas till olika saker.
  4. De flesta kort ger rabatter på varor, hotell, resor och likande.

 

Betalkort – Räntefri kredit

Betalkort är som kreditkort, men här samlas dina inköp på en faktura där du sedan kan betala hela eller en del av beloppet. Betalar du allt direkt slipper du räntan. Oftast har betalkort minst 30 dagars räntefri kredit och de har även samma förmåner som du får hos ett kreditkort. Betalkortet är ett utmärkt alternativ om man vill ha extrapengar när det kniper, kan du dessutom betala tillbaka hela beloppet efter en månad kostar det dig ingenting att utnyttja.