Låna med betalningsanmärkning

I Sverige är det vanligt att folk har betalningsanmärkningar. Det är lätt hänt då man kan få det även från minsta lilla skuld. Missar man en räkning så den hamnar hos Kronofogden är anmärkningen ett faktum.
Även de med betalningsanmärkningar behöver ibland låna pengar, här får du tips om hur det fungerar.

Tänk efter före

Det här är väldigt viktigt. En eller flera betalningsanmärkningar visar att du någon gång haft ekonomiska svårigheter, eftersom en eller flera räkningar gått vidare till Kronofogden. Om du inte känner dig helt trygg i din ekonomi kan det vara bäst att inte låna alls. Ett lån kostar pengar och det gäller att du har råd med månadskostnaden varje månad, långivaren kan annars kräva dig på hela beloppet om du misskött din återbetalning.
Så tänk verkligen igenom ditt beslut innan du bestämmer dig.

Långivare som godkänner betalningsanmärkningar

De flesta långivare avslår automatiskt en ansökning från någon med betalningsanmärkning. En anmärkning ligger kvar i tre år, så egentligen har du kanske inga skulder kvar eller har ordnat upp din ekonomi redan. Även små skulder som du kanske bara missat blir anmärkningar.
För många långivare spelar det ingen roll varför du har anmärkning eller hur din ekonomi ser ut idag, ser de att du har betalningsanmärkningar avslås din ansökan direkt.
Men, det finns faktiskt långivare som gör en mer grundlig undersökning av din ekonomi. De tittar på din inkomst, tillgångar och skulder och tar med anmärkningarna i sin beräkning. Är din ekonomi tillräckligt god kan du få låna trots din betalningsanmärkning.

Ha en medsökande

Har du en partner, förälder eller god vän som har hög kreditvärdighet kan denna vara din medsökande. Det betyder då att du har huvudansvaret för lånet, men om du inte kan betala, vänder sig långivaren till den medsökande. Det här kan vara ett alternativ om du har betalningsanmärkningar, det beror på långivaren. Men vanligast är att det är lättare att få lån om man är två.