Låna Pengar Online

Snabblånens popularitet ökar stadigt, framförallt bland unga vuxna. Detta har gjort att alltfler får problem med sin ekonomi och får betalningsanmärkningar. Här har vi samlat en del råd över hur man undviker ekonomiska problem som kan uppstå när man tar ett snabblån. Tänk igenom dina möjligheter noggrant innan du lånar.
Viktigt att tänka på när du tar ett snabblån:

1. Även ett snabblån måste återbetalas!
Det här är det allra viktigaste; när du tagit ett lån är du alltid skyldig att betala tillbaka det du lånat och även räntekostnaderna. Om du tror att du fortsättningsvis kommer ha dålig ekonomi och tror att det kan bli svårt med ännu en utgift, ska du verkligen undvika att ta ett snabblån. Det kan verka som en enkel lösning, men i själva verket skjuter du inte bara upp problemet, utan du gör det dessutom ännu värre. Låna därför aldrig mer än du behöver och bara så pass mycket att du med säkerhet vet att du kan betala tillbaka det.

2. Dyrt att skjuta upp återbetalningen
Precis som med alla lån så har snabblån en viss löptid, alltså en tidpunkt då lånet ska vara återbetalt. Långivaren brukar skicka en faktura med förfallodatumet. Betalar du inte i tid får du oftast en påminnelse, denna kostar extra. Betalar du fortfarande inte kanske de skickar ännu en påminnelse, som även den kostar. Vissa skickar ingen påminnelse utan överlämnar fakturan direkt till ett inkassobolag och även de tar ut flera avgifter. Så länge ditt lån inte är helt återbetalt tillkommer ränta!

3. Obetalda lån överlämnas till Kronofogden
Om du inte betalar ditt lån överlämnas det antingen direkt till Kronofogden eller till ett inkassobolag (många avgifter tillkommer, betalar du inte inkassobolaget heller, överlämnas det till Kronofogden). Kronofogden har höga avgifter för hanteringen och allt läggs till din kostnad. Kronofogden kan kräva in skulden på olika sätt, de brukar börja med faktura och sedan övergå till utmätning av tillhörigheter eller lön och kan göra hembesök för att du ska betala skulden.

4. Obetalda skulder kan ge dig en betalningsanmärkning
Betalningsanmärkning ges av Kronofogden om du misskött en återbetalning. Betalningsanmärkningar syns på din kreditupplysning, det betyder att du kan få svårt att ta lån, skaffa abonnemang, hyra bostad, få jobb och mycket mer.

5. Stora långivare är tryggast
Om du är osäker på om du klarar av att återbetala ett lån är det bästa att låna hos de större och mer välkända långivarna. De har ansvarfull kreditgivning, vilket betyder att de noga ser över dina uppgifter vid en ansökan och de ser direkt om det finns utrymme i din ekonomi för ett lån. Om du inte får lånet godkänt kan det vara bra att tänka till en extra gång, troligen nekar de dig lån för att de misstänker att du skulle få svårigheter att betala tillbaka det.

 
Var tveksam inför ditt beslut att ta ett snabblån om:
• Du inte har en fast anställning eller annan fast inkomst
• Du brukar ha ont om pengar i slutet av varje månad
• Du brukar få betalningspåminnelser eller har svårt att ha råd med dina räkningar
• Du har fler lån eller skulder