Öka din kreditvärdighet

1. Få bort onödiga krediter

En kreditupplysning från UC visar antal krediter en person har och summan på dessa. Många krediter påverkar din kreditvärdighet negativt, så försök få bort alla onödiga sådana. Samla dina lån och klipp dina kreditkort. Vanliga betalkort kan du behålla för de syns inte på en upplysning.

2. Använd inte all din kredit

Stora krediter kan vara bra, ett bevis att någon tycker du är kreditvärdig kan påverka upplysningen positivt. Däremot minskar din kreditvärdighet om du utnyttjat hela eller nästan hela din kredit eller om du slarvar med inbetalningarna.

 

3. Håll antalet kreditförfrågningar nere

Det påverkar din kreditvärdighet negativt att ha många kreditupplysningar. En långivare vill att du har få lån och krediter, hellre något stort lån än många små. Många kreditupplysningar visar att du konsumerar mycket, sökt abonnemang och ofta behöver mer pengar än du har. Det bästa är att söka färre lån och abonnemang som gör upplysningar hos UC. Om du ska ansöka om lån kan det vara smart att använda en låneförmedlare, de gör bara en UC-förfrågan som sedan flera långivare kan ta del av för att kunna erbjuda dig lån.

 

4. Bo kvar i samma bostad

Flyttar du runt och byter adress ofta minskar din kreditvärdighet. Bor du däremot länge på samma adress visar det på en stabil livssituation och banker anser då att du har bättre betalningsförmåga.

 

5. Öka dina inkomster

Kanske den svåraste punkten av alla, men också en av de viktigaste. Högre inkomst ger högre lån och det blir också lättare att få ansökan godkänd. Löneförhandla, jobba extra, jobba obekväma arbetstider.

 

6. Ha en medsökande

Har man en medsökande, alltså någon man kan ta lånet tillsammans med, partner, förälder eller en god vän, ökar chansen till lån rejält. Men det gäller att din medsökande också har en bra kreditvärdighet, annars kan det istället vara till din nackdel. Medsökande är allra vanligast när man ska köpa en gemensam egendom såsom hus eller bil.