Omstartslån och att samla lån

Det är stor skillnad på omstartslån och att samla sina lån. Det skrivs mycket om dessa två lån och ett omstartslån är för dig som vill ordna upp din ekonomi medan när man samlar sina lån kan man göra om alla sina mindre dyra lån och krediter till ett enda lån och på så sätt minska sina månadskostnader och få det bättre ekonomiskt. Här reder vi ut skillnaderna mellan dessa lån.

 

refugees-1015294_1280

Samla sina lån

Att samla sina lån kan verkligen vara en lättnad för ekonomin, du får inte lika många fakturor att hålla reda på, du får en ränta för alla lån istället för att varje lån ska växa för sig, du minskar din månadskostnad och din räntekostnad. Rent praktiskt innebär det att man betalar alla sina lån och krediter med ett större lån. Det fungerar på samma sätt som om du tar ett privatlån för att lösa dina gamla lån, enda skillnaden är att bankerna oftast vill att du ska ange summan på de lån du vill betala av i din ansökning, vissa långivare har också en kalkylator som kan räkna ut hur mycket du tjänar på att samla dina lån.

Omstartslån

Omstartslån är till för de som tidigare haft problem med sin ekonomi men nu vill komma tillbaka till ruta ett och börja om. Har man en bra och stabil inkomst, klarar sina utgifter och får pengar över men har ett skuldsaldo kvar hos Kronofogden kan det vara svårt att börja om helt och omöjligt att få lån. Då kan ett omstartslån vara det bästa valet. Så här fungerar ett omstartslån:

  1. För ett omstartslån måste man ha en bostad som säkerhet. Många med skuldsaldo hos Kronofogden har dock tyvärr inte något boende de kan belåna, men om man tänker köpa en bostad kan man använda den som säkerhet. Då blir omstartslånet som ett lite större bolån som du dessutom kan lösa dina skulder med.
  2. Du får inte ha kvar några skulder hos Kronofogden efter lånet, utan måste använda hela lånet till att betala dessa.
  3. Oftast är åldersgränsen högre än 18 år, vanligen ligger den kring 25 år.
  4. Du måste ha en bra och stadig inkomst, ofta måste du tjäna kring 200 000kr/år, ibland mer än så.
  5. Precis som för alla som tar ett bolån måste du själv ha pengarna till kontantinsatsen på 15 %.
  6. Bostaden måste ha ett visst värde, oftast måste värdet överstiga minst 250 000kr.

Ett omstartslån är alltså ett lån för den som innehar skulder hos Kronofogden och som äger eller har tänkt köpa en bostad.

Det finns dock ett problem…

Tyvärr finns det ett problem med omstartslån. Om man inte redan äger en bostad utan har tänkt köpa en, då måste man själv ha kontantinsatsen på 15 % av bostadens värde. Men med skuldsaldo hos Kronofogden blir även sparade pengar utmätt, det du kan försöka göra är att kontakta Kronofogden och försöka komma överens om en avbetalningsplan som även ger dig möjlighet att spara undan en summa till kontantinsatsen. Annars kanske någon närstående kan låna dig pengar till kontantinsatsen.