Ska jag låna eller ta från bufferten?

En buffert är det viktigaste sparandet man kan ha. Äger man villa eller bil kan det dyka upp plötsliga och stora kostnader som måste kunna lösas snabbt. Med en buffert för sådana oförutsedda utgifter kan man känna sig trygg. En buffert är extra viktig om man har det svårt ekonomiskt och lever på små marginaler. Vid plötsliga utgifter måste man kanske annars ta ett lån, men har man alldeles för små marginaler kanske man inte ens får det och då blir det svårt. Därför är ett buffertsparande det viktigaste sparandet du kan ha.

Låna Pengar Online

Ingen buffert? Får du ta lån när det krisar?

Har man dålig ekonomi kan det vara svårt eller rent av omöjligt att få ett lån och många med dessa svårigheter tvingas ta snabblån med deras höga räntor. Visserligen är det inte speciellt stor skillnad på den totala kostnaden för ett privatlån med löptid på ett år på exempelvis 10 000kr och ett snabblån med löptid på en månad på samma summa. Det som ställer till det är svårigheten att betala tillbaka den summan på 1-3 månader. Det är oftast där problemen uppstår.

Självklart kan du ta ett snabblån när krisen infinner sig, om du inte fått ihop din buffert än. Men se då till att du verkligen har råd att betala tillbaka lånet i tid för att undvika problem.

Använda buffert eller låna?

Vid plötsliga och oväntade händelser är det viktigt att man har en buffert undansparad så man inte behöver låna. Men när kan man använda bufferten och när bör man istället låna? Ska man använda sin buffert till en ny bil eller bör man låna? Det är inte bra att vara utan buffert och numera är inte billån så kostsamma, men kanske kan du använda en del av bufferten till handpenningen för att minska lånesumman men ändå ha kvar din buffert.

Nedan följer några exempel på när du bör låna och när du bör använda din buffert.

Låna inte till:

  • Teknikprylar såsom dator, surfplatta, mobiltelefon eller hobbys. Dessa är konsumtionsvaror och du bör istället spara till dessa eller i nödfall använda en liten del av din buffert.
  • Plötsliga oväntade utgifter såsom varmvattenberedare, diskmaskin, tvättmaskin, vattenskador, bilreparationer och andra tråkigheter som kan uppstå. Detta är vad du ska ha din buffert till.
  • En begagnad, billig bil för att din gamla gått sönder.
  • Låna inte till hela bostadens kontantinsats, men använd inte heller hela din buffert till detta.

Låna till:

  • Bättre begagnade eller nya bilar. Dessa brukar kosta så pass att risken finns att hela din budget ryker om du använder den, och du måste alltid se till att du har en vettig buffert kvar.
  • Bostadsköp. Här behöver du inte ha dåligt samvete alls, det är inte många som kan köpa en bostad utan lån.