Skillnaden mellan bolån och blankolån

Dessa två är populära lån, men syftet med dem skiljer sig åt. Det finns många olika sorters lån och det kan bli rörigt att veta vilken typ man ska ha. Här får du veta mer om skillnaden mellan bolån och blankolån och vad de har för krav på dig som låntagare.

Bolån

Precis som det låter är bolån tänkt till ett bostadsköp, ofta är dessa lån på stora summor, ofta flera miljoner. Det är bankernas största lån och har därför en hel del krav. Framförallt måste man ha en säkerhet för lånet, det vanligaste är att bostaden man köper är säkerheten.
Din kreditvärdighet undersöks noggrant och här kan betalningsanmärkningar och skulder vara ett hinder. Man brukar kunna välja mellan rörlig eller fast ränta eller både och. Löptiden på dessa lån brukar vara väldigt lång.

Blankolån

För blankolån behövs ingen säkerhet, oftast är det konsumtionslån på låga till medelhöga summor, kanske är det till bil, bröllop, resor eller en båt. Som med alla lån så kan räntan variera, löptiden är kortare än för bolån och nästan alla kan få ett blankolån. Snabblån eller smålån är den vanligaste sortens blankolån, dessa har en kort löptid på mellan 30-90 dagar, räntan på dessa är vanligen mycket högre än för blankolån med längre löptid. Tar man ett snabblån gäller det att vara trygg i sin ekonomi och veta att man snabbt kan betala tillbaka pengarna. Har man däremot en osäker ekonomi, bör man inte ta ett sådant lån, betalarman inte tillbaka i tid kan det vara förödande för ens ekonomi på grund av de höga avgifterna och räntan. Risken finns att man hamnar i en skuldfälla som kan vara mycket svår att komma ur.