SMSlån

Tidigare kunde man ta lån genom att skicka ett sms med mobilen, därav namnet smslån. Idag är det mer vanligt att lånen tas på internet, såkallade snabblån. Det som är typiskt för dessa lån är att det är små summor, korta avbetalningstider, höga avgifter och räntor. Många fastnar i smslånesnurran, de tar ett lån som de sedan får svårt att betala tillbaka och tar då ett annat smslån för att betala tillbaka det första osv.

När är smslån bra?

När det handlar om sådana småsummor som smslån erbjuder, kan det vara bäst att kolla om du inte har någon i familjen eller någon vän du kan låna av i första hand. Smslån har så pass höga avgifter så det är viktigt att du verkligen är säker på att du kan betala tillbaka i tid. Smslån kan vara bra i nödfall, men du måste tänka på att den summan du lånar måste du kunna betala igen månaden därpå, eller ibland på två eller tre månader.

Minska dina skulder

Har du tagit många smslån eller snabblån är det bästa att ansöka om ett privatlån och slå ihop dina smålån till ett enda lån. Då får du en mycket bättre ränta och återbetalningstid. Har du bara något enstaka smålån kan det vara värt att ringa dem och lägga upp en betalningsplan, de brukar vara väldigt tillmötesgående och förstående. Man hör alltid om hur dyrt det är med smslån, och det stämmer att räntan oftast är väldigt hög, men som alltid när man ska låna pengar, gäller det att se helheten. Läsa alla villkor och jämföra avgifter och räntor. Man hör sällan något positivt om smslån, men för rätt person kan det faktiskt vara en bra lösning.

Effektiv ränta

Effektiv ränta beräknas på årsbasis, när det talas om hur dåliga smslån är, talas det mest om den effektiva räntan. Skulle man låna 3000kr med avgifter på 400kr, skulle man då betala tillbaka 3400kr efter 30 dagar, med en ränta som tillkommer. En långivare skulle då behöva nya lån varje månad för att komma upp i den effektiva räntan, eftersom deras lån endast varar i 30-90 dagar.

Hur ska man tänka?

Det man bör tänka igenom är om lånet är värt kostnaden. Som i exemplet ovan, är det värt 400kr för att kunna låna 3000kr, det beror ju på vad man tänkt ha pengarna till. Är det något väldigt viktigt och man vet att man har pengarna nästkommande månad, men det behöver ordnas direkt, kan det vara värt att ta ett smslån. Är det däremot för att konsumera något, blir det istället onödigt dyrt och man bör tänka till en extra gång.

Låna eller inte låna?

Det gäller att ha en stabil ekonomi och vara säker på att man kan följa planen för återbetalning om man tänker ta ett smslån. Är man det minsta osäker är alltid det bästa att inte låna och försöka få fram pengarna på något annat sätt. Det är ganska små summor så man kan snabbt spara ihop summan eller kanske sälja något eller låna av vänner.

Summering

Det kan kännas som lite pengar att låna, men blir man försenad med återbetalningen eller något kommer emellan kan det bli otroligt dyrt. Tänk verkligen igenom beslutet att låna ordentligt. Låna bara om det absolut är nödvändigt, aldrig till nöjen, sök upp en rådgivare om du ofta har problem med skulder eller lån.