Spartipsen som får dig att lyckas

Rinner pengarna ur händerna på dig?
Läs våra tips!

1. Planera alla inköp

Tänk igenom dina inköp i förväg. Hur mycket behöver du lägga på kläder, mat, hygien etc.? Bestäm dig för en summa och håll dig till den. Gör en budget och se till att den fungerar, spara undan pengarna som blir över. När du väl kommit igång med ditt sparande kommer du känna dig peppad och vilja spara mer!

2. Börja inte med för stor summa

Lägger du undan en för stor summa i sparandet slutar det med att din budget brister och du börjar ta pengar från sparandet. Så var noga med din budget, ha lite svängrum i början tills du ser att den fungerar, lägg undan den summa du räknat ut, men kom ihåg att behålla ditt svängrum! Det kommer kännas skönt att ha en nedskriven budget att följa och kanske överaskar du dig med att ha pengar över nästa månad. Lägg då dem i sparandet och öka eventuellt kommande månads sparande.

3. Gör inga uttag från sparkontot

Se till att din budget håller, även om det blir knapert så ta inte pengar från sparkontot. Försök glömma bort att dina sparpengar finns. Börjar du göra uttag från sparkontot är det snart tomt och hela meningen med sparandet borta. Se över din budget och minska sparandet lite, om det blir för tufft.

4. Spara till något speciellt

Har du svårt att spara pengar är det viktigt med ett mål. Tänk efter vad du vill göra och varför du vill ha ett sparande. Vill du resa, köpa bostad, bil eller något annat? Se målet framför dig och tänk hela tiden på vad som är viktigast; en ny tröja eller ditt mål?

5. Pengarna växer med ett långsiktigt sparande

Jämför bankernas sparkonton, en del banker har en ränta som är nästan obefintlig så det är viktigt att du ser över dina alternativ. Titta på räntorna och gör enkla beräkningar på vilken skillnad de gör för dig. Väg sedan för- och nackdelar mellan de olika bankerna mot varandra för att komma fram till den bank som blir bäst för ditt sparande.

6. Månadsspara

Det bästa är att spara varje månad, försök följa sparandet i din budget. Har du extra många utgifter en månad spara i alla fall undan någon hundring. Se till att du sparar varje månad även om summan kan variera.

7. Tänk positivt

Det är viktigt att vara positiv, sparande kan ta lång tid. Allt beror på hur mycket du kan lägga undan varje månad. Ge inte upp bara för att du inte nått ditt mål vid den tidpunkt du ville, se det istället som positivt att du lyckats spara varje månad så pass länge! Räkna på det du har kvar till ditt mål och kämpa ännu mer för att nå det! Du är på väg!

8. Överför till sparandet först

Flytta pengarna till ditt sparkonto direkt när lönen kommit in, annars finns risken att du spenderar upp dem. För att göra ditt sparande så enkelt som möjligt kan du ordna så din bank gör en automatisk överföring till sparkontot varje månad.

9. Hitta bästa räntan

Den allmänna räntenivån är låg nu, skillnaden mellan räntorna vid inlåning och vid utlåning har ökat de senaste åren, vilket gör att många av storbankernas sparräntor är nästintill obefintlig. Jämför olika sparräntor hos olika banker för att hitta ditt bästa alternativ.

10. Kom ihåg avgifterna vid handel med fonder

Om du ska investera i fonder, titta inte bara på tidigare resultat och framtidsvisionerna, kom ihåg att undersöka avgifterna. Oavsett hur det går för fonden måste du alltid betala avgiften, har du då utöver köp- och säljavgifterna, även en hög avgift, måste fonden gå väldigt bra om du ska få någon avkastning alls. Jämför därför olika avgifter och tro inte att den dyraste är bäst.

11. Överkonsumera inte

Håll koll på dina papper och dina fasta kostnader och utgifter. Räkna på vad du verkligen behöver lägga på mat, hygien och nöjen. Titta på ditt kontoutdrag så du räknar med allt. Fundera sedan över om du verkligen behövt allt du köpt. Gå igenom dina inköp och se vad du kan avstå, oftast hittar man en hel del.

12. Räkna ut årskostnaden på dina vanor

Det är lätt att tänka att det bara är småpengar när man står i affären, så räkna istället på hur mycket det blir på ett år. Om du till exempel röker eller snusar för någon hundring i veckan, kan det motsvara 10 000 kronor per år! Pengar som väl vore roligare att ha i sparandet, eller hur?