Tips på hur man undviker skulder

Alltfler blir skuldsatta och hamnar i skuldfällor som är svåra att ta sig ur. Här ger vi våra bästa tips på hur du undviker att få skulder från början.

 

Privatlån och skulder

  1. Du får inte bättre ekonomi av ett lån, tvärtom! När pengarna är slut ska allt betalas tillbaka, vilket försämrar din ekonomi rejält. Har du ont om pengar, försök komma ihåg att ett lån bara ger dig ännu mindre pengar i slutändan. Gör vad du kan för att leva på dina egna pengar, oavsett vad det gäller.
  2. Spara undan en buffert! Har du det lite dåligt ställt är det extra viktigt med en buffert att ta av när det verkligen krisar, skulle du istället ta ett lån när till exempel kylen går sönder, får du en ännu sämre ekonomi efteråt. Även om det känns tufft att lyckas spara så gör ditt bästa, minsta lilla hundring i månaden är en extra hundring som underlättar när krisen är ett faktum.
  3. Försök undvika studielån. Kanske är det bättre att bo kvar hos föräldrarna under studietiden istället för att ta ut fullt studielån. Får du inget jobb efter avslutade studier kan det bli svårt att betala tillbaka studielånet. Om du redan har tagit studielån och får svårigheter med återbetalningen kan man ansöka hos studiemedelsnämnden om att minska sina månatliga inbetalningar.
  4. Sänk dina elkostnader. Bor du i villa är det bäst att sänka temperaturen inomhus och istället klä på sig lite extra, räkna på om du kan installera en luftvärmepump som kan sänka din elkostnad. Slösa inte el; släck lampor, tvätta fulla maskiner, detsamma med diskmaskinen, stäng av TV:n, dra ur adaptrar osv..
  5. Har du ofta höga mobilräkningar? Använd kontantkort eller teckna ett mobilabonnemang med fast pris
  6. Gör upp en budget, var ärlig mot dig själv när du gör den och var realistisk. Detta är extra viktigt om du vill låna pengar, märker du att budgeten inte håller, bör du kanske inte låna.
  7. När lönen kommer, se till att spara undan till din buffert och betala sen dina räkningar. Levnadskostnaderna får komma sen.
  8. Om du får ett inkassokrav som du inte kan betala direkt, kontakta inkassobolaget! Oftast kan man lägga upp en avbetalningsplan och på så vis undvika att hamna hos Kronofogden.
  9. Är du anställd ska du se till att du är med i A-kassan. Tjänar du bra bör du även vara med i facket som har en inkomstförsäkring.
  10. Spara in på dina onödiga utgifter. Avsluta tidningsprenumerationer, det mesta finns ändå att läsa på internet, har du abonnemang på filmstreaming, avsluta dem också. Tänk efter innan du handlar!