Undvika onödiga lån

Undvik onödiga lån

De flesta tar lån någon gång i sitt liv, ibland finns inga andra val, till exempel vid bostads- eller bilköp. Många tar också konsumtionslån till renoveringar, inredning, elektronik osv. Självklart kan man göra det, men man bör tänka på att det nästan alltid är dyrare att handla för lånade pengar än kontant.

 

Snabblån

Spara eller låna?

Självklart är det oftast bättre att spara för att köpa, men det behöver inte alltid vara så.

Exempel på när du kan låna

  • Om din gamla bil rasar ihop och du behöver en ny. Om du till exempel behöver 50 000 till en ny bil skulle det kanske ta dig 2 år att spara ihop den summan, tar du däremot ett lån kan du köpa en ny direkt. Med ett lån på 3 år och ränta på ca.5,5 % kostar lånet ca.4400: -, det kan det ju vara värt för att kunna köpa bilen direkt.
  • Håller huset på att rasa ihop eller vitvarorna behöver bytas ut? Behöver du till exempel 100 000 kan det ta många år innan du lyckats spara ihop dessa och hemmet kanske redan förfallit och vitvarorna gått sönder innan du har råd med nytt. Då är det bättre med ett privatlån istället.
  • Om du tänkt köpa något nytt, till exempel en TV och det dyker upp ett kanonerbjudande där priset är nedsatt med ett par tusen för bara några dagar. Då kan det vara värt att ta ett snabblån. Men endast om du redan innan hade tänkt köpa varan som erbjuds.

Exempel på när du inte ska låna

  • När det inte är livsviktiga saker som du behöver direkt bör du inte låna. Om du till exempel behöver en ny dator för att din gamla börjar ge upp och kännas seg bör du istället spara. Om en ny kostar 7000kr kan du säkert spara ihop till det på 2-3 månader istället för att ta ett snabblån under samma tid. Det sparar du pengar på, lån gör oftast att saker blir dyrare än de varit om man köpt dem kontant för sparade pengar.
  • När alla börjar visa bilder från stränderna och solen utomlands i början av året, när allt bara känns mörkt och du ledsnat på snön och kylan, vill du självklart resa iväg med en gång! Men hur trist det än är så är det bättre att du sparar till nästa år när den här känslan infinner sig igen och tar en resa då för dina egna pengar. Har du lånat till en resa kan det kännas värt det när du väl är utomlands, men tiden går fort och snart är du hemma i allt det tråkiga igen med en skuld som måste betalas.

Hur du undviker att låna i onödan

  1. Spara, spara, spara… Det bästa du kan göra för dig själv är att spara, varje månad, gärna i olika sparanden. Du kanske kan ha ett sparandeför buffert, ett för nöjen, ett för pensionen och ett för framtida mål som boende eller bil. Lägg upp det hur du vill och spara så mycket eller lite som du har råd med, bara du gör det! Det kommer kännas så skönt att ha den tryggheten och veta att du har pengar när det kniper eller när ett supererbjudande på din drömresa dyker upp!
  2. Se till att ha en buffert. Som vi nämnde här ovan är en buffert ett viktigt sparande. Det är pengar du sparar till nödsituationer, som om bilen går sönder, du upptäcker en vattenskada i huset eller kylskåpet ger upp. Ha din buffert på ett eget sparkonto och använd den bara till alla nödvändiga tråkigheter. Tänk på det värsta som kan hända och vad det skulle kosta och se till att alltid ha den summan i din buffert.
  3. Försäkra dig mot inkomstbortfall. Om du blir arbetslös är det bäst att ha en inkomstförsäkring ifall din A-kassa inte ger dig 80 % i ersättning. Men en inkomstförsäkring får du 80 % de första 100-180 dagarna. Är du medlem i facket brukar en inkomstförsäkring ingå och dessutom en sjukförsäkring som ger bättre ersättning vid en längre sjukskrivning.