Vad är skillanden mellan snabblån och privatlån?

Snabblån och privatlån är blancolån, tänkta att användas till konsumtion och de riktar sig till privatpersoner. Däremot frågar inte långivarna vad du ska använda pengarna till när det gäller blancolån, men de är i huvudsak inte tänkta att användas till investeringar, placeringar eller liknande.
Lånen kan verka likvärdiga men det är rätt mycket som skiljer dem åt, här visar vi skillnaderna och listar även fördelarna med de olika lånen, vi har också tagit med små privatlån i vår jämförelse eftersom de ligger lite mittemellan snabblån och privatlån.

 

Snabblån och privatlån

 

Jämförelse privatlån och snabblån

Återbetalningstid

 • Snabblån: Vanliga snabblån har en löptid på 14 – 90 dagar, men det finns även de som erbjuder upp till 2 års avbetalningstid.
 • Privatlån: Avbetalningstiden brukar vara mellan 1-12 år men det finns undantag med långivare som erbjuder en löptid på upp till 12 år.
 • Små privatlån: Återbetalningstid på mellan1-6 år.

Summering: Vill du betala ditt lån på kortare tid än 1 år är snabblån ditt enda alternativ, men för ett längre lån är privatlån det bästa eftersom det har minsta kostnaden.

Belopp

 • Snabblån: Minsta lånesumman brukar vara 500-1000kr och maxbeloppet varierar väldigt beroende på långivaren mellan 3000-20 000kr.
 • Privatlån: Vanligen är minsta lånesumman 10 000-20 000kr och maxbeloppet brukar ligga kring 350 000 kr. Men även här finns undantag med lån mellan 5000-400 000kr.
 • Små privatlån: Lånebeloppen brukar ligga mellan 3000-50 000kr.

Summering: Vill du låna mindre än 5000kr är det snabblån eller små privatlån som gäller, men vill du låna en högre summa bör du försöka få ett privatlån.

Utbetalning och handläggningstid

 • Snabblån: De flesta snabblångivare har direkt utbetalning till sina kunder, annars är det vanligt att pengarna kommer in samma eller kommande dag. Använder du samma bank som långivaren kan du även få lånet utbetalt på helger. Om det inte är några konstigheter med din ansökning får du svar på din ansökan direkt och så snart du godkänt så betalas lånet ut.
 • Privatlån: Även om du signerar din ansökan med e-legitimation tar det oftast 1-3 bankdagar innan lånet är utbetalt. Har du ingen e-legitimation måste du skriva under ett avtal som skickas till dig via post och sedan skicka tillbaka det och det tar ytterligare 2-3 dagar efter det. Med privatlån är det dessutom bara ett preliminärt beslut du får direkt och senare samma dag eller nästa, får du ett slutgiltigt svar på din ansökan.
 • Små privatlån: Det vanligaste är att de betalas ut efter 1-2 dagar, men ett fåtal långivare kan betala ut direkt. Svaret på ansökningen får du direkt hos de flesta långivare.

Summering: Behöver du pengar snabbt eller på en helg är det snabblån som gäller. Kan du däremot vänta några dagar är ett privatlån bästa alternativet så länge du uppfyller deras krav.

Räntor

 • Snabblån: Billiga snabblån har en effektiv ränta på 100-200% men väldigt många ligger högre än så. Men för lån som bara varar någon månad blir det konstigt när man talar om årsränta då den blir väldigt hög. En vanlig månadsränta brukar ligga på 10-20%, så för ett lån på 3000kr betalar du alltså 300 kr i ränta om du betalar tillbaka efter en månad.
 • Privatlån: För dessa lån sätts räntan individuellt och kan ligga mellan 4-20%, men den vanligaste räntan är kring 5-10%.
 • Små privatlån: Beroende på långivaren och din kreditvärdighet hamnar räntan på mellan 10-32%.

Summering: Det billigaste alternativet är förstås privatlån om du inte behöver pengarna direkt och behöver låna mer än 5000kr, men också de små privatlånen har en rimlig ränta.

Krav

 • Snabblån: Dessa långivare har låga krav och hos flera av dessa kan du också låna trots betalningsanmärkningar. De flesta tar emot ansökningar från alla över 18 år, men en del har högre ålderskrav.
 • Privatlån: Åldersgränsen är vanligtvis 18 år och det kan vara nästintill omöjligt att få en godkänd ansökan om man har betalningsanmärkningar. Kravet för årsinkomst brukar ligga kring 120 000kr som minst.
 • Små privatlån: Åldersgränsen varierar lite kring 18-21 år och vissa accepterar betalningsanmärkningar. Med årsinkomsten gör vissa en individuell bedömning och en del kräver en inkomst runt 100 000kr/år.

Summering: För dig med betalningsanmärkningar eller låg inkomst är det oftast snabblån gäller. Men även om banken nekar till lån är det inte omöjligt att du får ett privatlån från någon annan långivare.

Kreditupplysningar

 • Snabblån: De flesta långivare för snabblån hämtar kreditupplysningen från andra företag än Upplysningscentralen (UC).
 • Privatlån: Hämtar alltid kreditupplysningen från Upplysningscentralen (UC).
 • Små privatlån: Här är det lite blandat, en del hämtar kreditupplysningarna från Upplysningscentralen (UC), en del från andra företag.

Fördelar med snabblån

 1. Väldigt snabba utbetalningar.
 2. Lån på små summor.
 3. Låna trots betalningsanmärkningar.
 4. Lån även för låginkomsttagare.

Fördelar med privatlån

 1. Låg effektiv ränta.
 2. Låna större summor.
 3. Långa löptider.
 4. Alla över 18 kan låna.